Rak żołądka

Rak żołądka jest schorzeniem, cechującym się wysokim stopniem śmiertelności wśród pacjentów – wynika to z późno ujawniającej się symptomatologii. Jego objawy zauważalne są bowiem w zaawansowanym stadium choroby, gdy efektywność wdrażanej terapii jest utrudniona. Jak zatem rozpoznać raka żołądka oraz czy możliwe jest jego wyleczenie?

Rak żołądka objawy charakterystyczne – kiedy udać się do lekarza?

Z uwagi na podobieństwo początkowych symptomów do innych schorzeń układu pokarmowego, uznaje się że pierwsze objawy rozwoju raka żołądka są niespecyficzne. Odczuwany w jamie brzusznej dyskomfort, wzdęcia oraz nudności, jak również bóle brzucha i pieczenie w żołądku często są bagatelizowane przez pacjentów. Dopiero spadek wagi, poczucie ogólnego osłabienia oraz pojawienie się w stolcu krwi staje się poważniejszym sygnałem alarmowym, motywując do podjęcia konsultacji specjalistycznej.

Wobec zgłaszanych objawów, lekarz zleca zazwyczaj gastroskopię, w przebiegu której pobierany jest wycinek śluzówki żołądka. Badanie to umożliwia weryfikację obecności komórek nowotworowych, co staje się podstawą do dalszej diagnostyki i wdrożenia postępowania terapeutycznego.

Leczenie raka żołądka – rokowania pacjentów z tym typem nowotworu

Jedyną drogą skutecznej terapii nowotworu żołądka jest jego operacyjne usunięcie – w drodze interwencji chirurgicznej następuje resekcja żołądka lub jego znacznej części, wraz z okolicznymi
węzłami chłonnymi. W niektórych przypadkach zasadna staje się chemioterapia uzupełniająca. Należy jednak zaznaczyć, że aktualnie rak żołądka wykrywany jest zazwyczaj w stadium późnym, gdy wdrażane środki chirurgiczne nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.

Po operacji niezbędne staje się wprowadzenie zmian w sposobie odżywiania – wobec schorzenia, jakim jest rak żołądka dieta powinna uwzględniać lekarskie zalecenia. W pierwszych dniach po operacji należy zachować szczególną ostrożność, rozpoczynając od podawania napojów. Pierwszym posiłkiem powinien być kleik z ryżem lub kaszą manną. Następnie można wprowadzać przetarte gotowane owoce i warzywa oraz zupy przecierowe. Po około tygodniu po operacji można ostrożnie wprowadzać gotowane i mielone mięso oraz jaja. Co ważne, po odbytej operacji żołądka należy zwiększyć podaż białka w diecie – ryby, chude mięso oraz nabiał są więc wysoce zalecane.

Ponadto wskazana jest całkowita eliminacja kawy, alkoholu, ostrych przypraw oraz grzybów i smażonych potraw. Posiłki powinny być spożywane w regularnych odstępach czasowych, około sześciu razy dziennie.